Палеокарта

Дослідженнями встановлено, що 39-37,5 тисяч років тому рівень Чорного й Азовського морів наближався до сучасного. Пізніше рівень трошки підвищився,й біля 32-31 тисячі років тому на кілька метрів перевищував сучасний.


Після 31 тисячі років рівень моря поступово знижувався й біля 22 тисяч років тому досяг рівня на 30-50 метрів нижчього за сучасний. Власне, для Чорного моря він міг бути й нижчим, але підтримувався за рахунок перетікання сюди середземноморської води. Азовське море у цей час було вже без води й перетворилося на озерно-заболочену рівнину.

Біля 22 000 років тому зв’язок Чорного моря з середземноморським басейном припинився й рівень його за кілька тисяч років знизився до позначки мінус 80 — 90 метрів по відношенню до сучасного.

Рівень Середземного моря при цьому знизився на 120 — 130 метрів. Але це й не дивно, бо тоді якраз був пік останньої льодовикової епохи. Через величезну посухість клімату цього часу, найвірогідніше, що акваторія Азовського моря була абсолютно пересохлою, озера й болота тут зникли. Берегова лінія Чорного моря проходила на 50 — 60 кілометрів південніше мису Тарханкут.