Що буде з Арабатською стрілкою в 2023 році і навіщо Сальдо нове місто на Арабатці?

Широко розрекламована наприкінці року тема будівництва нового міста на Арабатській стрілці почала йти у тінь.

Найімовірніше в Москві зрозуміли, що нове місто на Арабатській стрілці швидше за все в умовах поставок ЗСУ танків для кидка на південь, до Азовського моря, є неактуальною темою.

Тим більше, що за повідомленнями преси в Криму 2023 року заморожується все капітальне будівництво через обмеження у фінансуванні.

Війна — ненажерлива штука і потребує багато грошей, багато ресурсів та багато людей.

Однак давайте розберемося, навіщо Сальдо, тимчасовий гауляйтер Херсонської області, анонсував будівництво нового міста на Арабатській стрілці.

Ціль очевидна — створити на географічній частині Криму адміністративний анклав, який згідно з територіальним устроєм належить Херсонській області.

У разі реалізації перемир’я з Україною за німецько-французьким планом миру в Україні саме Крим залишається найближчими роками за Росією.

Там, з деяким тимчасовим лагом, будуть йти переговори щодо подальшого статусу Криму

Проте півострів Крим найближчими роками, за версією німецько-французької версії світу в Україні, залишиться під контролем РФ разом із херсонським анклавом на Арабатській стрілці.

Саме в такому ключі слід розглядати плани Росії, озвучені гауляйтером окупованої Херсонщини Сальдо, будівництва нового міста на Арабатській стрілці.

Крім будівництва міста є плани будівництва дороги Арабатською стрілкою у бік Керчі а також мосту через Сиваш до Криму.

Для будівництва доріг за Арабатською стрілкою від с.Стрілкове у бік Криму та мосту в районі р.Салгір у січні 2023 року до Генічеська прибула дорожня техніка з Росії.

Таке транспортне сполучення дозволить МО РФ маневрувати резервами та підкріпленнями з боку Криму.

Також дорога та міст у Крим з Арабатської стрілки будуть альтернативою дорожній інфраструктурі у разі успішних атак ЗСУ на Чонгарський міст та обстрілів у районі Перекопського перешийка.

Сценарій останнього — регулярного обстрілу кримських перешийків, зі стовідсотковою ймовірністю, буде реалізовано після передачі ЗСУ ракет до Хаймерсів з дальністю 150 км.

У такому разі під обстрілом будуть вже цілі в Асканії-Нова, Новотроїцьку та Генічеську.

Проте с.Стрілкове поки що залишатиметься у відносній безпеці.

У разі реалізації ймовірного сценарію з прориву українських бронетанкових частин до Азовського моря в районі м. Бердянськ під вогневим впливом буде практично весь Крим разом з керченським мостом.

Розглядається кілька етапів визволення півдня України.

Перший — ізоляція російського плацдарму на правому березі Дніпра з наступним примусом РФ до виведення своїх військ звідти вже реалізовано.

Другий етап складніший. У цьому випадку Україні необхідно перерізати російський сухопутний коридор на Крим ударом бронетанкових груп до Азовського моря.

Після чого ЗСУ розпочнуть щодо кримських перешийків ту саму операцію, яку вони проводили на Херсонщині.

Обстрілами перешийків ЗСУ душитиме постачання російських військ на Лівобережжі Херсонщини, змушуючи їх вивести звідти війська.

Тут складність буде перекриття постачання в районі Перекопа через велику його ширину.

Найлегшим буде розбити мости на Арабатську стрілку та Чонгарський міст.

Всі ці цілі є досить тонкими ниточками постачання росіян, які легко перерізаються.

І чонгарський і генічеський мости не мають альтернатив у тій місцевості, а розташування їх серед сиваських болот робить їх швидке відновлення проблематичним.